Annons
Nyheter

Exportindustrins orderingång lyfter

Den starka globala konjunkturen slår igenom i den svenska industrins orderingång, som ökade med 2,6 procent i april jämfört med mars, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med motsvarande månad i fjol ökade orderingången med 3,2 procent.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

Jämfört med motsvarande månad i fjol ökade orderingången med 3,2 procent.

Orderingången från hemmamarknaden sjönk med 1,7 procent i april jämfört med månaden före och minskade med 1,9 procent jämfört med motsvarande månad 2017. Orderingången från exportmarknaden steg samtidigt med 5,3 procent mellan månaderna och ökade med 7,6 procent i årstakt.

Annons

Produktionsvärdet för det totala näringslivet ökade samtidigt med 0,3 procent i april jämfört med mars, enligt preliminära siffror SCB. Jämfört med motsvarande månad i fjol steg produktionen med 3,3 procent.

Utvecklingen låg i linje med snittprognosen på marknaden, enligt Reuters.

Industrins produktion minskade med 2,0 procent i april jämfört med månaden före och ökade med 3,6 procent jämfört med motsvarande månad 2017. Den nedgången var oväntat stor. Analytiker hade räknat med att industrins produktion skulle minska med 0,2 procent, enligt en Reutersenkät.

Tjänstesektorns produktion var 0,3 procent lägre jämfört med mars och ökade med 3,9 procent i årstakt.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons