Annons
Nyheter

Lundin: Striden snart slut

Det är tydligt att striden om marknadsdelar på oljemarknaden närmar sig sitt slut, enligt Lundin Petroleums koncernchef Alex Schneiter. Jakten på nya fyndigheter fortsätter, trots prisraset i fjol.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Olje- och gasbolaget Lundin Petroleum redovisar en förlust före skatt på 961 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,2 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med förlusten på 836 miljoner dollar motsvarande period 2014.

"Vi fortsätter att se en extrem volatilitet i oljepriser som faller till nivåer som vi inte sett på mer än ett decennium och för mig är det tydligt att striden om marknadsandelar närmar sig sitt slut", skriver Alex Schneiter i en kommentar.

Annons

Omsättningen uppgick till 136 miljoner dollar, jämfört med 135 miljoner dollar ett år tidigare.

Prospekteringskostnaderna dök till 68 miljoner dollar, ned från 257 miljoner dollar ett år tidigare.

Strategin framåt är dock att fortsätta prospektera, enligt Schneiter.

"Vårt främsta fokus kommer att vara södra Barents hav, där vi ska vara aktiva inom såväl prospektering som utvärdering, med särskilt fokus på det existerande Altafyndighetsområdet. Ytterligare prospekteringsborrning kommer också att genomföras på Utsirahöjden och i Sabahområdet i Malaysia", skriver han.

Genomförandet av Johan Sverdrupfältet i Norge är en annan prioritet.

Styrelsen föreslår ingen utdelning till aktieägarna för 2015, vilket låg i linje med marknadens förväntningar. Lundin Petroleum hade ingen utdelning för 2014 heller.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons