Annons
Nyheter

Norsk lax kan bli guld i tullkonflikten

Handelsbråk kan innebära dyrare lax på svenska tallrikar. Men för laxindustrin i Norge kan konflikten bli bingo när Kina inför höga tullar på amerikansk vildfångad lax. Kina svarar på tullbråket med USA genom att införa 25-procentiga tullar på amerikansk vildfångad lax.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

Kina svarar på tullbråket med USA genom att införa 25-procentiga tullar på amerikansk vildfångad lax. Det är USA som är den riktigt stora producenten av vild lax med drygt hälften av världsmarknaden, men USA odlar nästan ingen lax alls, berättar Bent Rölland, laxanalytiker på SEB i Norge.

””

Men nu kan vildlaxfiskarna utanför USA få ett uppsving, tror han. Den kanadensiska laxen, och den lax som fångas i mindre skala på andra håll, blir till guld. Laxsuget finns i Kina, men den amerikanska blir betydligt dyrare med de höga tullarna.

Annons

Stänker på Norge

Fast kanske kan tullbråkets följder även stänka över på den norska odlade laxen. När den vildfångade blir så dyr, och tillgången från fiskarna utanför USA är begränsad, kan kinesiska grossister kasta sina ögon på norska odlade laxen, tror SEB.

Om det inte vore för ett gammalt handelshinder, som pågått i åratal och som fortfarande inte är helt löst, vill säga.

När den norska Nobelkommittén gav 2010 års fredspris till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo blev det plötsligt svårt att få in norsk lax i Kina. Landet hävdade att den norska laxen inte var helt trygg att konsumera. Pallarna med fisk blev ofta stående under lång tid i terminalerna i väntan på olika provtagningar - inte helt lyckat när det gäller just fisk. Enligt den norska branschorganisationen för sjömat, Seafood.no, finns handelshindren fortfarande kvar, även om exporten nu ökar.

Frihandelsavtal på gång

Men det finns gott hopp om att rfågan om hindren ska lösas inom några månader, enligt SEB. Ett nytt frihandelsavtal mellan Norge och Kina håller på att förhandlas. Kanske kan då den norska laxen släppas in i Kina utan krångel inom kort.

Och möjligtvis kan då priserna på norsk lax bli dyrare även på svenska tallrikar, när efterfrågan på laxen stiger, enligt Seafood.no. Enligt de modeller som används för att beräkna priset kan laxen öka med ungefär 3 procent, eller runt 1,50 kronor per kilo.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons