Annons
Nyheter

Penningtvättsmisstankar pressar Nordea

Nordea-aktien faller hårt sedan det finländska tv-bolaget Yle flaggat för ett program om penningtvätt med kopplingar till Nordea. I eftermiddagshandeln har aktien fallit med nästan 4 procent.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Hundratals miljoner euro ska ha tvättats med hjälp av Nordea, enligt Yle, som hänvisar till uppgifter som de har tagit del av ur en stor dataläcka.

Yle planerar att sända programmet under måndagseftermiddagen, då även den danska tidningen Berlingske ska publicera en artikel om de misstänkta transaktionerna.

Annons

Sparsam med kommentarer

Storbanken Nordea är sparsam med kommentarer inför publiceringarna.

"Nordea känner till nyhetsinslaget och har varit i dialog med både den finska tv-kanalen Yle och den danska tidningen Berlingske. Vi har ännu inte sett programmet eller artikeln", skriver Nordeas presschef Afroditi Kellberg i en kommentar till TT.

"Baserat på vad vi har ombetts att besvara, rör det sig om frågor som vi tidigare har sett och kommenterat, och våra kommentarer är därför i linje med tidigare uttalanden angående penningtvättsrelaterade frågor", tillägger hon.

Nordeas vd Casper von Koskull kommer dock enligt nyhetsbyrån Reuters att medverka i en finsk tv-intervju om de misstänkta penningtvättaffärerna vid 18-tiden svensk tid. Pekka Vasara, som ansvarar för utredningar av penningtvätt hos Centralkriminalpolisen i Finland, ska också medverka i intervjun.

EBM inledde ingen förundersökning

Nordea gjorde i september, tillsammans med den norska delägaren DNB, upp om att sälja en majoritetspost i den baltiska verksamheten i bolaget Luminor. Riskkapitalkonsortiet som köper tillgångarna, med amerikanska Blackstone i täten, ska enligt uppgörelsen betala 1 miljard euro för Luminor-andelen.

Några veckor efter det att Luminor-affären presenterats anmäldes Nordea för misstänkt penningtvätt med kopplingar till den stora Danske Bank-härvan i Estland av finansmannen Bill Browder. Bland annat gick en anmälan till svenska myndigheter, men Ekobrottsmyndigheten (EBM) valde att inte inleda någon förundersökning.

Det är oklart om de uppgifter om penningtvätt i Nordea som Yle och Berlingske är i färd med att avslöja helt eller delvis överlappar de anklagelser Browder riktade mot banken i höstas.

Nordea-aktien har sedan sommaren 2017, inklusive måndagens kursfall, tappat drygt en tredjedel av sitt värde.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons