Annons
Nyheter

Miljarder saknas för gruvstädning

De svenska gruvbolagen har inte råd att täcka saneringskostnaderna vid en eventuell nedläggning eller konkurs. Enligt den statliga utredningen Statens gruvliga risker skulle bolagen behöva sätta av ytterligare runt fyra miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

De svenska gruvbolagen har inte råd att täcka saneringskostnaderna vid en eventuell nedläggning eller konkurs. Enligt den statliga utredningen Statens gruvliga risker skulle bolagen behöva sätta av ytterligare runt fyra miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Gruvbolagen har i dagsläget lagt undan totalt 2,6 miljarder kronor för att klara av att stänga på ett miljömässigt sätt. Men det behövs 6,3 miljarder, enligt utredningen.

Annons

Ett aktuellt fall gäller Bolidens gruvor i Aitik och Garpenberg, där det saknas omkring 3 miljarder, enligt SVT Nyheter Västerbotten.

För att täcka kostnaderna och minska risken för att notan hamnar hos staten föreslår utredningen bland annat större marginaler i de avsatta pengarna.

Men att det skulle saknas medel för sanering i de båda gruvorna håller Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, inte med om.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons