Annons
Nyheter

Miljardböter för mutor - Karimova åtalas

I en parallell till Telias affärer i Uzbekistan får ryska konkurrenten MTS betala över 8 miljarder kronor i böter i USA. Åklagaren påpekar att USA är på jakt efter de personer som tagit emot och betalat mutor i telekomaffärerna.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Liksom i fallet med Telia och det norsk-ryska telekombolaget Vimpelcom, anser den amerikanska åklagarmyndigheten och finansinspektionen att MTS mutade Uzbekistans förre diktators dotter Gulnara Karimova.

Karimova åtalas nu också för mutbrott och penningtvätt, meddelar USA:s åklagarmyndighet. Även MTS uzbekiska dotterbolags vd Bekzhod Achemdov åtalas. Han förhandlade för Karimovas räkning med alla tre utländska telekombolag i Uzbekistan.

Annons

Jaga personer

Sammantaget mutade telekombolagen Karimova med nästan 9 miljarder kronor, enligt de amerikanska myndigheterna. USA:s finanssystem utnyttjades för att begå brotten.

Åklagaren Brian Benczkowski skriver i ett uttalande mot bakgrund av de tre telekombolagens mutor att "vi kommer aggressivt att jaga både korrupta utländska myndighetsutövare och de företag och personer som mutar dem".

Uppges utredas i USA

Telias förre vd Lars Nyberg och två andra tidigare chefer på det svenska telekombolaget har via sina advokater fått information om att amerikanska myndigheter utreder dem. De tre friades dock för personligt ansvar av Stockholms tingsrätt i februari. Åklagaren överklagade i torsdags de friande domarna.

Trion förnekar brott.

Telia ingick 2017 en snarlik överenskommelse som i fallet med MTS, och får betala nästan 10 miljarder kronor i böter och förverkad vinst.

Bekzhod Achmedov lever såvitt känt i dag i Ryssland. Gulnara Karimova avtjänar ett femårigt straff i Uzbekistan för ekonomiska brott och fördes enligt åklagare i veckan från husarrest till fängelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons