Annons
Nyheter

Mångmiljonlyft för Börje Ekholm

Det blev ett rejält klirr i kassan för telekomtillverkaren Ericssons koncernchef Börje Ekholm i fjol, visar bolagets årsredovisning för 2018. Bonusen höjdes med över tolv miljoner kronor ovanpå ett lönelyft på en miljon. Med lönelyftet steg koncernchefens lön till 15,4 miljoner kronor.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Med lönelyftet steg koncernchefens lön till 15,4 miljoner kronor. Och ovanpå det trefaldigades Ekholms så kallade "långsiktiga rörliga ersättning" till 18,4 miljoner kronor, upp från 6,1 miljoner ett år tidigare.

Inklusive pensionskostnader och poster som sociala avgifter och skatter steg Ericssons totala nota för koncernchefen till 55,2 miljoner kronor. Det kan jämföras med en kostnad för chefen på 37,2 miljoner ett år tidigare.

Annons

Ekholm kunde enligt årsredovisningen även räkna hem nästan 740 000 kronor i form av ett värdelyft för så kallade syntetiska aktier, en ersättning som är relaterad till koncernchefens styrelsearvode.

Av årsredovisningen framgår dessutom att Ekholm enligt ett optionsavtal med de största ägarna i Ericsson, Investor och Industrivärden, har köpt två miljoner köpoptioner för 49 öre styck som berättigar till köp av B-aktier i Ericsson för 80 kronor per aktie om sju år.

Ericssons B-aktie kostar i dagsläget 85 kronor på Stockholmsbörsen, vilket är nästan en fördubbling av priset sedan det stod klart att Börje Ekholm skulle ta över som koncernchef i slutet av oktober 2016.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons