Annons
Nyheter

Många slarvar med aktivitetsrapport

I fjol fick nästan 67 000 personer en sanktion för att de inte hade skött sitt arbetssökande enligt reglerna.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

I fjol fick nästan 67 000 personer en sanktion för att de inte hade skött sitt arbetssökande enligt reglerna. Det allra största antalet av dessa, 81 procent, gällde arbetssökande som inte skickat in sin aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, enligt en rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Men trots allt, de allra flesta sköter sig. Fast mellan september 2013, när reglerna om aktivitetsrapporter infördes, och december 2016 var det elva procent av alla ersättningstagare som överträdde regelsystemet så pass grovt att de fick sin ersättning indragen minst en dag.

Annons

Mindre än en procent nådde det femte och sista trappsteget i sanktionstrappan och blev av med hela a-kassan.

Ännu fler av dem som går något arbetsmarknadspolitiskt program och därmed får aktivitetsstöd fick en sanktion. Av de 367 000 som i fjol deltog i program och hade rätt till ersättning, fick 229 000 ett beslut om sanktion från Arbetsförmedlingen. 87 procent av dessa berörde slarv med aktivitetsrapporterna. Drygt 20 000 personer har misskött sig så pass att de har fått den högsta sanktionen, avstängning från ersättning i 45 dagar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons