Annons
Nyheter

Löfven hörd om Jas-affären

Statsminister Stefan Löfven hördes i dag som vittne i Stockholms tingsrätt om sin roll i affären med Saabs försäljning av Jas-plan till Brasilien, skriver Aftonbladet. Saabs högsta ledning vittnade och förnekade all kännedom om olagligheter.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Det handlar om ett korruptionsmål i Brasilien, där bland andra Saabs dåvarande agent tillsammans med expresident Lula da Silva står åtalade för maktmissbruk och för att med olagliga metoder ha påverkat upphandlingen till det svenska stridsflygplanets fördel.

Ingen på Saab är misstänkt för brott och inte heller statsministern. Domstolen i Brasilien har begärt att statsministern ska vittna.

””
Annons

Enligt uppgifter från Brasilien ska Löfven under 2013 ha haft kontakt med agenten. Vid tidpunkten var Löfven ordförande för Socialdemokraterna, efter valet hösten 2014 blev han statsminister.

Stefan Löfven säger till tidningen att han inte kände till något om eventuella oegentligheter.

””

"Det är inga anklagelser"

Utöver Löfven är Saabs ordförande Marcus Wallenberg och nio andra svenskar kallade till förhör. Både Wallenberg och Saabs vd Håkan Buskhe svarade att de inte kände till några olagligheter och att de inte känner till något som kan betecknas som maktmissbruk. Båda hävdade att de inte känner den före detta agenten.

TT: Hur ser du på anklagelserna?

””

TT: Hur ser du på anklagelserna mot er före detta agent?

””

På frågan om agenten föreslagit att erbjuda någon olaglig förmån till någon brasiliansk politiker svarade Håkan Buskhe:

””

Arvode uppges ha höjts

En viktig punkt i korruptionsåtalet är den om agentens arvode. Uppdrag granskning rapporterar, med hänvisning till den brasilianske åklagarens åtal, att agentens arvode från Saab plötsligt höjdes från en miljon kronor till 16 miljoner kronor år 2012. Omförhandlingen av avtalet ska ha skett i samband med att Brasiliens president Dilma Rousseff meddelat att hon var intresserad av att köpa amerikanska stridsflygplan.

Till journalister utanför rättssalen svarade Marcus Wallenberg:

””
Annons

Efter sitt förhör sade Håkan Buskhe att Saab "inte höjde hans (agentens) arvode över huvud taget". Trots att det står i åtalet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons