Annons
Nyheter

Läsk och tobak dyrare i oljekrisande Dubai

Dubbelt så dyrt med cigaretter och energidryck. Kraftigt höjda priser på läsk. Det blir konsekvenserna när Förenade arabemiraten tar till punktbeskattning för att boosta ekonomin som drabbats hårt av oljekrisen.(TT)
Publicerad 1 oktober 2017

Löftet om ett skattefritt liv har länge lockat företag och arbetare till Förenade arabemiraten, där välståndet varit så högt att medborgarna har sluppit såväl beskattning som moms. Men när oljepriset kollapsade i mitten av 2014 innebar det minskad tillväxt - trots att emiraten ansträngt sig för att minska beroendet av det svarta guldet.

I ett försök att minska budgetunderskottet införs punktskatter från och med den 1 oktober. Priset för tobaksvaror och energidrycker kommer att fördubblas och priset på läsk kommer att öka med 50 procent, enligt emiratens nybildade federala skattemyndighet.

Annons

Undantag

Produkter som köps på flygplatser, av resenärer som tar dem vidare till andra länder, kommer dock att vara undantagna skatten.

Inför prishöjningen har många rökare bunkrat cigaretter. Abdul Rahman al-Zarooni röker två till tre paket om dagen och har köpt upp sin matbutiks hela lager av sitt favoritmärke.

””

Debojit Bose väljer dock att se ökningen som en chans att dra ner.

””

Steg framåt

Punktskatten är ett steg i rätt riktning och kommer att hjälpa ekonomin att överleva i framtiden - även utan olja, enligt Hootan Yazhari från Bank of America Merrill Lynch. Men ett införande av inkomstskatt tros inte stå högt på agendan i emiraten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons