Annons
Nyheter

Lärare högvilt på jobbmarknaden

Det är gyllene tider för lärarna som kan välja och vraka bland lediga jobb. Bara grundskolorna annonserade efter närmare 28 000 tjänster under vårterminen - en ökning med 30 procent jämfört med våren 2015.(TT)
Publicerad 13 juli 2016

Ungefär lika stora ökningar märktes i förskolan och gymnasieskolan: de lediga platserna för förskollärare ökade med 32 procent och för gymnasielärare med 29 procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik som Lärarförbundet tagit del av. Siffrorna är inte heltäckande, eftersom alla lediga tjänster inte anmäls till Arbetsförmedlingen. Men de är ändå mycket tydliga tecken på att behovet av lärare vida överstiger tillgången.

””

Byter jobb

Annons

Att antalet lediga lärarjobb skjutit ännu högre i höjden har flera förklaringar. En är ovanligt stora elevkullar. En annan är den politiska ambitionen att öka lärartätheten. En ambition som hittills resulterat i att andra personalgrupper kring lärarna - som assistenter, studiehandledare och fritidspedagoger - växt, medan lärartätheten sjunkit. En tredje förklaring är att lärarna blivit mer benägna att byta jobb.

””

Hittar inga

Samtidigt sliter arbetsgivarna sitt hår.

””

Hon hävdar att läckorna från läraryrket måste tätas, genom bättre arbetsvillkor.

””

I slutändan är det eleverna som drabbas av lärarbristen, fortsätter hon:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons