Annons
Nyheter

Långväga turister utmaning för glesbygden

Den utländska turismen i Sverige ökar. Störst är ökningen från avlägsna länder som Indien och Kina, men en stor del av de nya turisterna stannar i storstäderna. För glesbygden finns stora möjligheter - och utmaningar. Norrsken.(TT)
Publicerad 7 mars 2016

Norrsken. Det är anledningen till att Chen Chun och Zhao Wen Wei från sydöstra Kina står med blöta mössor och huttrar på Vasamuseet i Stockholm. De har planerat sin semesterresa själva och ska fortsätta till Kiruna, Abisko och Norge.

””

Kraftig ökning

Annons

Den svenska besöksnäringen växer så det knakar. Mest överraskande är att antalet kinesiska och indiska besökare ökar mycket kraftigt. Antalet kinesiska turister i Sverige tog ett språng under 2015 och steg med 28,5 procent jämfört med 2014. Från Indien kom under samma period 17,9 procent fler turister, enligt statistik från Tillväxtverket.

””

Stannar i storstäder

Antalet gästande utlänningar ökar i nästan hela Sverige. Västernorrlands län kans skryta med en rekordstor ökning, antalet utrikes besöksnätter steg med 39,8 procent. Men Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör de regioner som ökar snabbast och i absoluta tal dominerar storstäderna helt. Hotell och vandrarhem i de tre storstadsregionerna stod för 73,6 procent av alla utrikes övernattningarna under 2015.

Samtidigt satsar många glesbygdskommuner allt mer på turism. För dem finns stora möjligheter när antalet långväga besökare ökar, men också utmaningar.

””

Svårt att nå ut

Västmanland sticker ut i Tillväxtverkets statistik som en av två regioner där antalet övernattningar faktiskt minskade förra året. Henrik Wester är turismchef på Västmanlands kommuner och landsting. Han tror att de dystra siffrorna i första hand handlar om att antalet affärsresande sjönk förra året, men framhåller att regionens småföretagare ofta saknar de resurser som krävs för att locka långväga besökare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons