Annons
Nyheter

S och C i bråk om solskatten

Den omdiskuterade skatten på solenergi som nu införs har stött på massiv kritik. Nu råder det dessutom oenighet mellan S och C om vem som har kommit på idén till en skatt på förnyelsebar el. - Det är häpnadsväckande och obegripligt att regeringen infört skatten.(TT)
Publicerad 1 juli 2016
””

Energiminister Ibrahim Baylan (S) säger till TT att det inte finns någon tidigare regering som har gjort så stora satsningar på solceller som denna regering.

””

Per Åsling (C) säger till TT att energiministern försöker blanda ihop korten.

””
Annons

Skatten på solenergi, som införs den 1 juli i år, innebär att skatteplikt träder in om den installerade effekten av en solcellsanläggning är mer än 255 kilowatt. Den som har en anläggning upp till 255 kilowatt blir skattebefriad. Villaägare berörs inte av skatten. Det är större bostadsrättsföreningar, allmännyttiga bostadsföretag och större privata hyresvärdar som berörs. Flera av dem har protesterat.

Ändring av punktskatt

Familjebostäder i Stockholm är ett av de allmännyttiga företag som protesterat.

””

Skatten på förnyelsebar el, solceller och vindkraft, är en förändring av en redan befintlig punktskatt.

Inte lika oroade

I Umeå är man inte lika oroad för skatten på solenergi, enligt Jerker Eriksson som är vd på det kommunala allmännyttiga bostadsföretaget AB Bostaden i Umeå. Han säger att det kan mycket väl kan hända att företaget skaffar fler solcellsanläggningar framöver, trots en skatt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons