Annons
Nyheter

Korruptionsexpert: Banksektorn är misslyckad

En ny stor bankläcka pekar bland annat på en omfattande penningtvätt i Nordea. Men avslöjandet är bara ett i raden av liknande fall. - Det är skandal att våra storbanker håller på det här sättet, säger Jakob König på Sveriges konsumenter.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Den senaste läckan kommer bara veckor efter avslöjandet om att mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till den stora Danske Bank-härvan.

””

Hur bankens kunder bör agera vid sådana här avslöjanden är upp till var och en, säger König. Men är man missnöjd kan man ta kontakt med sin bank och uttrycka det, och därefter överväga att byta till en annan bank.

””
Annons

7 miljarder kronor

Den aktuella läckan består av uppgifter om tusentals miljarder kronor som slussats mellan konton i en rad banker 2005-2017. Uppgifterna har läckt till den ansedda internationella grävredaktionen OCCRP och den litauiska nyhetssajten 15 Min.

Avslöjandet visar bland annat att runt 7 miljarder kronor slussats genom Nordeakonton i flera länder, särskilt Danmark, Estland och Finland, enligt finländska public service-kanalen Yle och danska tidningen Berlingske, som finns bland de 20-tal internationella medier som tagit del av bankläckan.

””

"Cyniska toppchefer"

Det är bankernas ansvar att tillsätta kompetens och resurser för att möta gällande regelkrav.

Julie Galbo, riskansvarig i Nordeas ledning, medger för Berlingske att det på den internationella avdelningen "försiggick saker som inte borde ha försiggått", men att banken skaffat sig bättre rutiner.

””
””

Hellre ja än nej

Anledningen till att bankerna inte agerar tror Brown är att konsekvenserna efter avslöjanden om penningtvätt blir så ringa.

””

Utöver skärpt tillsyn och strängare påföljder krävs det en förändrad affärskultur hos bankerna för att komma till rätta med problemet, enligt Jakob König.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons