Annons
Nyheter

Dödläge efter handelsmöte mellan Kina och USA

USA och Kina har avslutat handelsmötet i Peking utan några konkreta resultat. Nu varnar Kina Vita huset för att inför nya tullavgifter på kinesiska varor - i sådant fall kommer USA att förlora alla tidigare framförhandlade handelsfördelar.(TT)
Publicerad 3 juni 2018

Flera dagars förhandlingar på lägre nivå avslutades med samtal mellan USA:s handelsminister Wilbur Ross och Kinas vice premiärminister Liu He i Peking på söndagen. Men samtalen ledde inte fram till någon överenskommelse, skriver The Wall Street Journal.

I ett kort officiellt uttalande från den kinesiska regeringen sades att båda sidor uppnått "konkreta framsteg" när det gäller jordbruksprodukter och energi, men att detaljerna ännu inte är klara.

Annons

Motåtgärder

Inför dagens möte i Peking hade länderna hotat varandra med tullar på varor till stora värden, något som återkom i uttalandet efter mötet.

"Om USA inför handelssanktioner som innehåller tullar så kommer alla ekonomiska och handelsmässiga förbättringar som förhandlats fram av de båda parterna att upphävas", varnade Kina.

Dessutom kommer Kina att ta till motåtgärder mot amerikanska sanktioner, meddelar kinesiska myndighetspersoner.

Uttalandet som publicerades av statliga nyhetsbyrån Nya Kina hänvisar till ett tidigare möte i Washington DC då Kina lovade att öka sina inköp av amerikanska varor och tjänster, för att uppnå en jämnare handelsbalans mellan länderna.

Inga kommentarer

Syftet med Ross resa till Kina var att säkra överenskommelsen. Det handlar om bland annat produkter som sojabönor, biff, kyckling, naturgas och råolja. Men den överenskommelsen tycks nu av allt att döma inte ha nått i hamn.

Varken Ross eller Liu har kommenterat samtalen eller gett något gemensamt uttalande. Ross väntades lämna Peking senare under söndagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons