Annons
Nyheter

Inlämnad bil kan ge sämre i retur

Lämna in eller inte? Experter befarar en sämre bil i retur. Men om man nobbar Volkswagens uppfordran att lämna in sin bil kan garantier eller begagnatvärdet bli sämre, tror andra bedömare.(TT)
Publicerad 1 oktober 2015

Om någon vecka kommer det enligt Volkswagenledningen att dimpa ner ett brev till 225 000 ägare av de aktuella VW-bilarna som har en fejkad avgasmätare i bilen. Tanken är att VW på något vis, oklart hur, ska skruva till motorerna så att de skadliga, verkliga kväveoxidutsläppen går ner till de nivåer som anges i typgodkännandet.

Oklar effekt

Annons

Men bilprofessorer som TT har talat med bedömer att det kommer att höja bränsleförbrukningen alternativt sänka motorkapaciteten - inte så särskilt populärt bland bilägarna får man förmoda. Än så länge har inte VW-ledningen kunnat redogöra för hur man ska fixa problemet eller vilka effekterna på bilen blir - teknikerna i Tyskland jobbar på saken, är beskedet som ges.

Kan man då vägra lämna in sin bil?

Claes Jerveland, vd för VW i Sverige, säger att ett normalt förfarande vid återkallning när det gäller frågor av säkerhetskaraktär är att företaget skickar ut ett brev, därefter påminnelsebrev och slutligen ett rekommenderat brev till kunderna. I nuläget har dock företagsledningen inte klarlagt hur man ska göra om kunder vägrar att efterleva sådana krav.

””

Fritt fram

Enligt Transportstyrelsen bör det vara fritt fram att välja om man vill lämna in sin bil för justering eller inte.

””

Motormännens informationschef Jon Stenbeck varnar dock för att strunta i VW:s återkallelsebesked.

””

Även bilbranschens organisation, Bil Sweden, är inne på samma spår.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons