Annons
Nyheter

IMF: USA tappar farten

Brexit spökar och USA har tappat farten, enligt en färsk prognos från Internationella valutafonden (IMF). IMF:s chefsekonom Maurice Obstfeld varnar för politiska följdverkningar av ihållande låg tillväxt.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Den globala tillväxtprognosen bekräftas på 3,1 procent i år och 3,4 procent 2017 i en ny upplaga av World Economic Outlook från IMF, som har årsmöte i helgen.

””

Populistiska rörelser

Annons

Han tillägger att utvecklingen har inneburit att en stor grupp besvikna låginkomsttagare nu utgör stommen i populistiska rörelser som skyller alla problem på globaliseringen och kräver skyddstullar och stopp för invandring.

””

För USA, med stundande presidentval, sänker IMF:s ekonomer prognosen för i år med 0,6 procentenheter och för nästa år med 0,3 procentenheter jämfört med fondens beräkningar i juli. Och den globala återhämtningen 2017 antas nästan uteslutande bygga på att tillväxt- och utvecklingsländer fortsätter i rätt riktning.

Den brittiska ekonomin, som får draghjälp av ett ras för pundet, beräknas i år växa med 1,8 procent. Det är 0,1 procentenheter mer än i juliprognosen. Men nästa år väntas en tvär brittisk inbromsning till 1,1 procent 2017, enligt IMF:s beräkningar. Det är något värre än vad man såg framför sig i juli.

På väg ur recession

Ryssland är enligt IMF:s ekonomer på väg ur sin tvååriga recession och det går lite snabbare än vad man såg framför sig i somras. Recessionen avslutas med en BNP-minskning på 0,8 procent i år. Nästa år väntas den ryska ekonomin växa igen, med 1,1 procent.

Juliprognosen för Kinas tillväxt bekräftas sedan IMF inför årsmötet accepterat landets valuta, yuanen, som en av fem världsvalutor i IMF:s valutareserv.

Bland riskfaktorerna för sina prognoser pekar IMF ut följdeffekter av att britterna lämnar EU, Kinas omställning och trycket nedåt på råvarupriser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons