Annons
Nyheter

Hamnkonflikten slår mot åkeribranschen

Långa köer i hamnarna, stor osäkerhet kring transporter och arbetstider - och på sikt risk att tappa körningar. Hamnkonflikten slår även mot den svenska åkerinäringen. Transporter minutplaneras och avbrott i logistikkedjan kan få stora konsekvenser.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Transporter minutplaneras och avbrott i logistikkedjan kan få stora konsekvenser.

Trots att hamnkonflikten hittills i år endast handlat om punktstrejker, ett par timmar åt gången, har effekten varit kännbar för många åkeriföretag.

Annons

För Hedenskogs åkeri som kör transporter till och från Göteborgs ro/ro-terminal har hamnkonflikten redan inneburit mycket merjobb.

””

Stor osäkerhet

Extra långa väntetider kan, enligt henne, vara svårt att ta betalt för och åkeriet har fått sätta in extra personal på helger för att hämta upp gods.

Åkeriet har vissa möjligheter att bunkra upp med gods i sin depå, vilket man nu har gjort då vissa kunder har kunnat skicka gods i förtid. Men bryter strejken ut i full skala, som den gör om parterna inte hittar någon lösning före midnatt, kommer det att skapa stora problem.

””

Strejken rör enbart Hamnarbetarförbundets medlemmar som är i majoritet i ro/ro-terminalen, men det är svårt att i dagsläget veta vad som kommer fungera och hur tidsscheman kommer att påverkas.

Transporter kan flyttas

Många i branschen är bekymrade över vad strejken kan innebära på längre sikt, om ovissheten kring transporterna ger Sverige dåligt rykte som handelsnation.

””
””

Och tappar svenska åkerier körningar ser branschen inte bara ekonomiska men även sociala och miljömässiga förluster som följd.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons