Annons
Nyheter

Friande Teliadomar överklagas

Åklagarsidan överklagar tingsrättens frikännande domar mot ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare chefer på Telia. Misstankarna om att trion betalat miljardmutor i samband med affärerna i Uzbekistan hamnar därmed även i hovrätten.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Chefen för åklagarkammaren riksenheten för korruption, Kim Andrews, bekräftar för TT att han har skickat in ett överklagande till domstolen.

Tingsrätten har inte uppfattat alla fakta i domen korrekt, anser han.

””
Annons

Åklagarsidan krävde stränga fängelsestraff för mutor på omkring 3 miljarder kronor. Pengarna gick till den dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, och i utbyte kunde Telia verka som mobiloperatör i det centralasiatiska, notoriskt korrupta landet.

Annan uppfattning

Men tingsrätten ansåg i sin dom den 15 februari att Karimova inte ingick i den begränsade krets med personer som är mutbara, enligt den gamla lagstiftning som gällde när affärerna ingicks, 2007-2010. Detta eftersom hon inte formellt ansvarade för myndighetsutövning. Om hon i praktiken gjorde det, i kraft av sin makt som presidentens oantastliga dotter, har ingen betydelse, resonerar rätten.

””
””

Inte sett överklagan

Lars Nybergs försvarare har ännu inte fått möjlighet att ta del av överklagan.

””

Nyberg och de andra som åtalades förnekar brott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons