Annons
Nyheter

Fler omfattas av penningtvättsregler

Fler företag och organisationer måste hålla koll på pengarna, var de kommer ifrån och om det kan finnas fog för brottsmisstankar.(TT)
Publicerad 1 februari 2016

Bland andra pantbanker, spelbolag och förmedlare av hyreslokaler ska omfattas av penningtvättsreglerna, föreslår utredaren Kent Madstedt i penningtvättsutredningen som överlämnas till regeringen.

Utredningen är ett svar på de EU-direktiv som finns på området, åtgärder mot penningtvätt och pengaströmmar för finansiering av terrorism. I vissa fall har Kent Madstedt valt att föreslå strängare regler än vad EU ställer upp. Exempelvis ska handlare som säljer varor för minst 5 000 euro, närmare 50 000 kronor, omfattas av penningtvättsreglerna. I dag är det beloppet 15 000 euro och EU-reglerna säger 10 000 euro.

Annons

Företag och styrelseledamöter som underlåter att följa penningtvättsreglerna hotas av sanktionsavgifter på mångmiljonbelopp.

Utredaren föreslår också ett ökat skydd för visselblåsare, personer som internt avslöjar misstänkt brottslighet via det finansiella systemet.

””

Det ska alltså bli förbjudet för en arbetsgivare att vidta repressalier mot visselblåsare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons