Annons
Nyheter

Fler arbetslösa länge

Arbetslösheten var 7,6 procent i oktober. Det är en nedgång från 7,8 procent motsvarande månad i fjol, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Drygt 361 000 personer var inskrivna som öppet arbetslösa eller deltog i något program med aktivitetsstöd.(TT)
Publicerad 11 november 2016

Arbetslösheten var 7,6 procent i oktober. Det är en nedgång från 7,8 procent motsvarande månad i fjol, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Drygt 361 000 personer var inskrivna som öppet arbetslösa eller deltog i något program med aktivitetsstöd. I den sistnämnda kategorin finns ett ökande antal personer som nyligen kommit till Sverige och fått sitt uppehållstillstånd, och nu deltar i olika aktiviteter som Arbetsförmedlingen hoppas ska leda till jobb.

Annons

Bland inrikes födda ligger arbetslösheten på 4,2 procent. För utrikes födda är den 22,2 procent.

"Vi ser att utbildning är en nyckel för att komma in på svensk arbetsmarknad", skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Det här är enligt myndigheten också en förklaring till att långtidsarbetslösheten ökade i oktober, det vill säga att fler har varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen i ett år eller längre. Den gruppen ökade med 2 000 personer till 146 000.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons