Annons
Nyheter

Få kvinnor på ledande poster i företag

Bara var sjätte företagsledare i Sverige är kvinna. Samtidigt råder stora geografiska skillnader. Av 278 000 svenska företag har 45 000 en kvinna som högsta befattningshavare. Det visar en rapport från Företagarna som släpps i dag.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Av 278 000 svenska företag har 45 000 en kvinna som högsta befattningshavare. Det visar en rapport från Företagarna som släpps i dag. Studien omfattar huvudsakligen småföretag där högsta befattningshavare i många fall är både ägare och vd.

””

"Komplex fråga"

Annons

Bryts siffrorna ned i undergrupper blir skillnaden ännu större i vissa av dem. Bland Sveriges drygt 31 000 företag som har mer än tio anställda leds endast 10 procent av en kvinna. Som jämförelse kan här också nämnas att av Sveriges samtliga 667 börsnoterade aktiebolag har 8 procent kvinnor som högsta befattningshavare. I företag med en till fyra anställda är motsvarande siffra 20 procent.

””

I studien framkommer också att det finns stora skillnader mellan olika branscher. I sektorn "övriga konsumenttjänster", där företag som frisör- och skönhetssalonger, tvätterier och begravningsbyråer ingår, är 53 procent av de högsta befattningshavarna kvinnor. Det kan jämföras med byggbranschen där endast 5 procent av bolagen leds av en kvinna.

””
””

Geografiska skillnade

Det finns dessutom en tydlig geografisk skillnad. I Vaxholm, som ligger i topp av Sveriges 290 kommuner, är 27 procent av företagsledarna kvinnor. De tre jumboplatserna belägras av Bjurholm i Ångermanland där 5,2 procent av företagen leds av en kvinna. Näst sist ligger småländska Aneby följt av Gullspång där motsvarande siffror är 5,9 respektive 6,9 procent.

””

Företagen som omfattas av rapporten är aktiebolag med en årlig omsättning på över 100 000 kronor och under en miljard kronor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons