Annons
Nyheter

EU vill ha godkänt för Kanadaavtal

EU-kommissionen böjer sig för medlemsländernas önskemål och kommer att be samtliga länders parlament att godkänna det frihandelsavtal som förhandlats fram med Kanada. Beslutet får dock frihandelsvännerna att rasa.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Det så kallade Ceta-avtalet har egentligen varit färdigförhandlat sedan länge, men har fastnat i juridiskt finsliperi. Huvudfrågan har varit om det räcker med att en majoritet av medlemsländerna godkänner avtalet eller om alla länders parlament måste få säga sitt.

Kommissionen anser egentligen att en majoritet räcker, men väljer ändå att be om ratificering från alla parlament.

Annons

På så vis hoppas de samtidigt att avtalet provisoriskt ska kunna tillämpas snabbare än om alla länder först måste enas om det.

””

Ilsken Fjellner

Svenske EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) är dock allt annat än nöjd och menar att risken nu är stor att något av de 38 nationella och regionala parlament som ska säga sitt kommer att säga nej - men av helt andra skäl.

””

Fjellner tycker att EU-ländernas regeringar "flyr sitt ansvar" genom att skjuta över frågan till sina parlament.

””

Nöjd Björk

Kollegan Malin Björk (V) är desto gladare och menar att det hade varit "orimligt" om inte parlamenten fått säga sitt.

"Jag tror också att när folk får upp ögonen för den gräddfil som EU vill ge till storföretagen på bekostnad av demokrati och miljö, så kommer det bli lättare att stoppa både Ceta och TTIP (frihandelsavtalet med USA)", skriver Björk i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons