Annons
Nyheter

EU tynger kinesiskt stål med tullar

EU har belagt vissa typer av varmvalsat stål från Kina med tullar på upp till 35,9 procent, med motiveringen att kinesiska företag dumpat priserna på sina varor. Men Kina ifrågasätter "starkt" beslutets legitimitet.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

"Vi fortsätter att agera, när det är nödvändigt, mot orättvisa handelsvillkor i stålsektorn, och emot utländsk dumpning", skriver handelskommissionären Cecilia Malmström i ett uttalande.

EU-kommissionen har å de 28 medlemsstaternas vägnar genomfört en granskning och funnit att ett antal kinesiska företag har gynnats av fördelaktig utlåning från statsägda banker, skattelättnader, bidrag samt rättigheter till att använda vissa markområden.

Annons

Det aktuella stålet används bland annat till skeppsbyggnation, gastuber samt gas- och oljeledningar.

Malmström fortsätter med förhoppningen att en global diskussion om överutbudet av stål slutligen ska övertyga Peking om att upphöra med det orättvisa gynnandet av egna företag och i stället bidra till en sund konkurrens.

Det kinesiska handelsdepartementet ifrågasätter beslutet "starkt". Departementet säger vidare att det ska ta alla nödvändiga steg för att skydda kinesiska företags intressen, och att kommissionen bortser från att den kinesiska stålexporten till Europa minskade i fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons