Annons
Nyheter

Brist på vårdpersonal och lärare

Framtiden ser ljus ut för ingenjörer, IT-specialister, lärare och sjuksköterskor. Det är arbetskraft det råder brist på 2016. Även den som vill jobba inom hotell- och restaurangsektorn har mycket goda chanser att kunna göra det, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen om framtidsutsikterna för 200 yrken.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Sysselsättningen väntas öka med 68 000 jobb under det här året. Jobbtillväxten är starkast inom tjänstesektorn, både den offentliga och privata. Även industrin väntas ge fler jobb när konjunkturen förbättras, efter flera års tillbakagång.

Enligt Arbetsförmedlingen så fortsätter bristen på vårdpersonal och lärare att öka, och myndigheten slår fast att bristen aldrig har varit så stor.

Annons

Svårt rekrytera

””

Effekterna av det blir att arbetsgivarna tvingas bredda sin rekrytering, fortsätter han. Jobbmöjligheterna har förbättrats för till exempel personliga assistenter, elevassistenter och barnskötare.

Även socialsekreterare har fått en förbättrad arbetsmarknad, något som hänger ihop med den stora asylinvandringen.

Begränsade möjligheter

Håkan Gustavsson påpekar att det inte är bara är brist på personal inom yrken som kräver högskoleutbildning. Men de som saknar gymnasieutbildning har det tufft och kommer att ha det även i framtiden.

””

Arbetsförmedlingen bedömer att jobbmöjligheterna är goda även på längre sikt. På fem-tio års sikt är det fortsatt lärare och vårdpersonal det kommer att vara brist på, men även till exempel bilmekaniker och bussförare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons