Annons
Nyheter

Börsrapporter kan ge Kinasignal

Kina har fått världens börser i gungning. Nu väntar finansspekulanterna på att börsens rapportsäsong ska räta ut en del frågetecken. - Nästan allting handlar om Kina, säger Nordeas aktiestrateg Mattias Eriksson.(TT)
Publicerad 11 oktober 2015

På fredag inleds redovisningen av tredje kvartalets börsrapporter på allvar, med SKF som första storbolag ut.

””

Enligt honom hoppas börsanalytiker på mer detaljer om hur efterfrågeläget är i Kina - många svenska storbolag har en hel del verksamhet i världens näst största ekonomi.

Annons

Ingen domedag

SEB:s analyschef Esbjörn Lundevall ser däremot inte samma dramatik - det kommer att bli ömsom vin, ömsom vatten.

””

Men samtidigt polariserat.

Bäst går företag som säljer mot slutkonsument, speciellt i Västeuropa och USA, medan leverantörer till gruv- och oljesektorn med de nedtryckta råvarupriserna kommer att fortsatt ha det jobbigt. Även tung industri exponerad mot Kina är utsatt för press, enligt Lundevall.

Stramare bankfest

En viss fortsatt vinstdopning är samtidigt att vänta, i form av för exportföretagen gynnsamma valutakurser.

””

En svag krona gör svenska varor relativt billigare i utlandet.

De svenska storbankerna lär fortsätta vara börsens vinstmaskiner. Vinstmarginalerna på utlåningen väntas ligga kvar på liknande nivåer som tidigare och intäkterna från den finansiella handeln, provisionsnettot bör ha varit bra, tror Mattias Eriksson. Det som möjligen kan oroa bankaktieägarna är vilka aktieutdelningar som bankerna mäktar med, enligt Eriksson. Det kan vara så att myndigheternas ökade krav på kassareserver begränsar styrelsernas möjlighet att bjuda på samma bankfest som tidigare.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons