Annons
Nyheter

Bolund öppnar för mer pengar till FI

Finansinspektionen (FI) vill ha tio miljoner kronor mer i anslag per år för att förstärka penningtvättstillsynen. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kan det bli aktuellt med mer pengar till myndigheten.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Swedbank och Nordea och kritik som framkommit gällande FI:s interna arbete träffade finansmarknadsministern myndighetens generaldirektör Erik Thedéen under onsdagen.

””

Mer pengar

Annons

FI ska begära ytterligare tio miljoner kronor per år i anslag för att stärka penningtvättstillsynen, enligt ett pressmeddelande, och kommer att prioritera om sina medel redan i år.

"FI kommer redan under 2019 år fördela om egna resurser för att snarast möjligt förstärka penningtvättstillsynen", säger Erik Thedéen, i en kommentar.

Per Bolund utesluter inte att FI kan få mer resurser.

””

Bolund önskar se mer fokus på internationell samverkan mellan myndigheter i arbetet mot penningtvätt.

””

Nordiskt-baltiskt möte

FI har bland annat tillsammans med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen inlett en utredning av de svenska bankernas penningtvättshantering och ska arrangera ett möte med ansvariga hos FI:s motsvarigheter i Norden och Baltikum.

"Avsikten är att skapa ett närmare strategiskt och operativt samarbete kring hur arbetet mot penningtvätt inom finanssektorn i regionen kan stärkas genom mer samordnad tillsyn", säger Erik Thedéen, i en kommentar.

Per Bolund säger att han känner sig trygg med FI:s arbete, att myndigheten också prioriterar arbetet mot penningtvätt högt.

””

Bankernas ansvar

Han berättar bland annat att ett arbete pågår för att det ska bli möjligt för FI att ingripa när det gäller banker som är utlandsägda men har verksamhet i Sverige.

Annons

När det gäller penningtvätt anser ministern dock att det största ansvaret ligger på bankerna själva.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons