Annons
Nyheter

Bolund: Det måste vara stopp nu

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser de nya uppgifter om penningtvätt som framkommit som oerhört allvarliga. Bankerna har mycket att bevisa, enligt Bolund. - Det måste vara stopp för detta nu, säger han till TT.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Svenska banker borde inte ens kunna misstänkas för den typ av penningtvätt det nu rapporteras om, enligt Per Bolund.

””

TT: Har svenska myndigheter varit för naiva och inte tagit det här på allvar?

””
Annons

Rejäl väckarklocka

Han påminner om att just Nordea även fick en larmsignal när det visade sig att banken var inblandad i de misstänkta transaktioner som avslöjades i den så kallade Panamaläckan, som gav en bild av systematisk och omfattande penningtvätt och skatteflykt till skatteparadis.

””

Han tycker att avslöjandena på senare tid har inneburit ett bakslag i förtroendet för det finansiella systemet i Norden.

””

Ny lagstiftning på plats

Bolund beskriver samtidigt dagens regelverk mot penningtvätt som betydligt stramare och tydligare i sina krav än motsvarande regler under den period då de misstänkta transaktionerna ägde rum.

””

Något behov av någon ny genomgripande genomlysning av svenska bankers arbete mot penningtvätt ser han inte.

””

Han tycker det är för tidigt att inrätta en kommission för att gå till botten med brister som finns.

””

Blir aldrig klart

Kundkännedom är A och O i jobbet mot penningtvätt, enligt Bolund, det vill säga att man vet vem det är som vill använda banken och att banken kan se varifrån pengarna kommer och vilka som står bakom eventuella bolag som är inblandade.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons