Annons
Nyheter

Lyckad börsdebut för omdiskuterad valuta

Nobelpristagaren i ekonomi, Richard Thaler, och riksbankschef Stefan Ingves hör till dem som varnat för investeringar i bitcoin. Men när kryptovalutan lanserades på Chicago Board Options Exchange (CBOE) steg värdet snabbt. Kritiken mot bitcoin har i första hand handlat om risken för en bubbla.(TT)
Publicerad 11 december 2017

Kritiken mot bitcoin har i första hand handlat om risken för en bubbla. Utan handel på en reglerad marknad har valutan också pekats ut som attraktiv för brottslig verksamhet, fri från bankkopplingar.

När valutan på söndagen introducerades på CBOE var det från 15 000 dollar per bitcoin. Ganska raskt hade den dock klättrat tydligt uppåt. Vid stängning första handelsdagen låg kursen på 16 250 dollar och under måndagen klev värdet i väg ytterligare uppåt och passerade 17 000-dollarsgränsen. Debuten på CBOE ses som en milstolpe för valutan som tidigare har handlats på virtuella, oreglerade marknadsplatser.

Annons

Introduktionen beskrivs som lugn när det gäller antal transaktioner, trots att CBOE:s sajt gick ned på grund av ett stort antal besökare vid lanseringen.

CBOE är en amerikansk börs för optionshandel som grundades 1974. Den är världens äldsta och en av de största för handel med optioner. Konkurrenten Chicago Mercantile Exchange kommer att introducera bitcoin den 18 december.

Handeln med bitcoin på de två börserna har möjliggjorts sedan kontrollorganet CFTC, som har som uppgift att bevaka finansmarknaden, gett grönt ljus den 1 december. Samtidigt varnar man för de höga riskerna och instabiliteten med valutan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons