Annons
Nyheter

Regeringen stoppar inte brunkolsaffär

Regeringen ger klartecken för Vattenfalls mycket omstridda försäljning av den tyska brunkolsverksamheten. Som plåster på såren till kritikerna planerar S och MP att runda EU genom att köpa och skrota utsläppsrätter för miljardbelopp.(TT)
Publicerad 2 juli 2016

Pengarna får styra - för en försäljning är det finansiellt bästa alternativet för Vattenfalls ägare, skattebetalarna, slår näringsminister Mikael Damberg (S) fast.

””
””

Granskat noga

Annons

Regeringen har ägnat mycket tid åt att granska frågan väldigt noga, framhåller Mikael Damberg. Externa experter har tagits in för att granska både affären i sig och de tilltänkta tjeckiska köparna, som av delar av miljörörelsen har målats ut som kriminella figurer och brevlådeföretag i skatteparadis.

””
””

TT: De skumraskanklagelser som finns är grundlösa?

””

"Bara en liten del"

Så kolet får inte ligga, trots Miljöpartiets paroll i valrörelsen - även om det inte är en beskrivning som klimatminister Isabella Lövin (MP) ställer upp på.

””

Från 2018 och under ytterligare 22 år ska Sverige köpa europeiska utsläppsrätter för 300 miljoner kronor årligen, med förhoppning om att öka kostnaderna för utsläpp. Totalt kommer svenska skattebetalare att pytsa in över 6 miljarder kronor i "utsläppsbromsen".

Men det finns sedan många år ett kraftigt överskott av utsläppsrätter och Isabella Lövin medgav på pressträffen att det svenska initiativet troligen inte kommer att påverka priserna för utsläppsrätterna i någon större utsträckning.

Del av valdebatten

TT: Ska man inte lösa det här på politisk väg, så brukar det göras i EU?

””

Men politiska beslut som sträcker sig över mer än tjugo år är svåra att hålla och ambitionen från S och MP är nu att fatta beslut åt sex kommande regeringar. Kommer det att hålla?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons