Annons
Nyheter

Baltiska företag klarar rysk kollaps

Jätten Rysslands ekonomi havererade efter Krimkriget och rubeln kollapsade. Många väntade sig en kris för företagen bland Rysslands grannar. Så blev det inte. - Jag är glad och stolt över att vi lever i en så flexibel ekonomi, säger Swedbanks chefsekonom i Litauen, Nerijus Maèiulis.(TT)
Publicerad 8 juli 2015
””

Efter ockupationen av Krim införde EU sanktioner mot Ryssland, som svarade med embargo mot EU, där de tre baltstaterna är med.

Embargo

Annons

Ett hårt slag mot de tre små grannarnas näringsliv - trodde många.

Men så blev det inte alls.

Jo, exporten till Ryssland har rasat i år, visar en ny rapport från Swedbank. Men exporten till EU ökar lika mycket som exporten till Ryssland minskar. Dessutom går balterna ibland runt sanktionerna.

Ökning

””

Rent fusk förekommer också som att märka om estniska morötter till marockanska och gå runt Rysslands förbud av EU-produkter på det viset.

””

Turism

Färre ryssar besöker Baltikum. Turismen från Ryssland har minskat med 40 procent. Men turismen från andra länder ökar och nettot är nära noll. Ingen ökad splittring verkar uppstå heller - kanske för att de många ryssarna i framför allt Estland har högre levnadsstandard där än i genomsnittsryssen.

Och nu har baltiska företag lärt sig att inte exportera sig för mycket till Ryssland. Få sektorer har mer än 20 procent av sin export dit.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons