Annons
Nyheter

Bakläxa om tysk kärnkraftsskatt

Tysklands författningsdomstol har slagit fast att landets särskilda bränsleskatt på kärnkraft är illegal. Det kan innebära att drygt 6 miljarder euro betalas tillbaka till energibolagen som tvingades betala skatten mellan 2011 och 2016.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Tysklands författningsdomstol har slagit fast att landets särskilda bränsleskatt på kärnkraft är illegal. Det kan innebära att drygt 6 miljarder euro betalas tillbaka till energibolagen som tvingades betala skatten mellan 2011 och 2016.

Enligt domstolen strider skatten mot konstitutionen och är därmed ogiltig.

Annons

Eon kan enligt bolagets egen uppgift få tillbaka 2,9 miljarder euro, plus 450 miljoner euro i ränta, vilket kommer att lyfta nettoresultatet och minska Eons skuldsättning. Aktien hade på eftermiddagen stigit med omkring fyra procent på Frankfurtbörsen. Övriga berörda bolag är RWD och ENBW, som också lyfte.

Det är den andra segern energisektorn vunnit med koppling till kärnkraft i Tyskland. I december kom domstolen fram till att flera bolag, däribland Vattenfall, har rätt att kräva den tyska staten på ersättning för beslutet att snabba på kärnkraftsavvecklingen i landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons