Annons
Nyheter

Avtrappade ränteavdrag på politikernas bord

Dyrare bostadslån? Ja, kanske, flertalet av partierna som nu försöker vaska fram en ny regering vill trappa av ränteavdraget. Och flera bostadsbedömare tror att frågan ligger på förhandlingsbordet.(TT)
Publicerad 6 december 2018
””

Även Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall tycker att det är rimligt att ränteavdraget kommer upp i de bostadspolitiska regeringsförhandlingarna, speciellt efter att Centern lyft hyresfrågan och det faktum att både C, L och MP vill trappa av ränteavdragen på bostadslån.

Lite verkstad

Annons

Flyttskatten för att stimulera rörligheten på bostadsmarknaden och en friare hyressättning för att öka rörligheten också på hyresmarknaden, lär också kunna ligga på förhandlingsbordet, tror Lindvall.

Men det är svårt att komma överens på en vecka, däremot kan man enas om en färdriktning.

””

C och L riskerar i en budgetuppgörelse att i slutändan gå lottlösa om det bara blir luddiga inriktningsbeslut, tror han.

””

Hänger ihop

Om partierna börjar peta i ränteavdraget, antingen i form av en nedtrappning över ett antal år, eller ett tak på hur mycket avdrag du får göra under ett år, är det viktigt att den reformen görs ihop med andra bostadspolitiska frågor.

Vinstbeskattningen på bostäder, och lättnader i kreditreglerna (amorteringskrav, bolånetak) bör paras med ränteavdraget, anser Lindvall.

””

Annars riskerar bygg- och bostadsmarknaden få sig en knäck.

Håkan Larsson på Villaägarna är dessutom ytterst tveksam till tajmningen, efter att konjunktur- och pristoppen verkar vara passerad. Det är knappt Riksbanken vågar höja räntan trots högkonjunkturen, att då på ett alternativt sätt höja människors lånekostnader med strypta ränteavdrag ter sig konstigt, anser han.

Ingen valvinnare

””

Men i slutänden är kanske inte bostadsfrågan politikernas hetaste fråga just nu.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons