Annons
Nyheter

Åtstramare kan sitta kvar i Portugal

När Portugal går till val kan en ny - och överraskande - trend befästas. EU:s åtstramningsledare behöver inte lika givet som förr räkna med att röstas bort. I val efter val blev otaliga EU-regeringar bortröstade från sina respektive länder i efterdyningarna till den stora finanskrisen 2009.(TT)
Publicerad 3 oktober 2015

I val efter val blev otaliga EU-regeringar bortröstade från sina respektive länder i efterdyningarna till den stora finanskrisen 2009. Senast skedde det i Grekland i januari då konservative Antonis Samaras förlorade makten till vänstersocialisten Alexis Tsipras. Just då verkade också liknande öden vara på väg för ledarna i flera andra av eurozonens krisländer: Portugal, Spanien och Irland.

Men något har hänt.

Annons

För ett par veckor sedan blev Tsipras vald på nytt i Grekland, trots det stenhårda åtstramningspaket som han accepterat. Och när Portugal på söndagen håller parlamentsval verkar premiärminister Pedro Passos Coelho ha vänt ett tidigare klart opinionsunderläge mot socialistledaren Antonio Costa.

Inget alternativ?

En orsak är att Portugal faktiskt lyckats vända sin krisekonomi till det bättre. Arbetslösheten är i dag nere i 12,4 procent, från mer än 17 procent för drygt två år sedan.

””

En annan - minst lika viktig - orsak är att Tsipras och hans parti till sist tvingades backa rejält på sina löften om att avsluta åtstramningarna i Grekland.

””

Ingen majoritet?

Inför valet står Passos Coelhos konservativa koalition på 36-40 procent i opinionsmätningarna, mot 32-36 för Costas Socialistparti. Där bakom finns två vänsterpartier på sammanlagt 15-18 procent i opinionsmätningarna.

Om siffrorna står sig väntar sannolikt en minoritetsregering, eller rent av nyval.

En stor mängd av väljarna säger sig samtidigt fortfarande vara osäkra på hur de tänker rösta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons