Annons
Nyheter

89 kvadrat i storstan eller 19 600 på vischan

20 000 kvadratmeter och ensamt läge, eller 89 kvadrat mitt i smeten? Det kan den som har en miljon över för tomtköp fundera över. - Priserna skiljer sig oerhört mycket åt, säger Tanja Ilic på Svensk fastighetsförmedling.(TT)
Publicerad 1 juli 2018

När Thomas Molander och familjen skulle bestämma boplats fick tomtpriset bli avgörande. Efter lite prisspaning och planering gick flyttlasset från trångboddhet i Stockholm - till 5 000 kvadratmeter i Ljusnarsberg.

””

Och enligt statistik från Svensk fastighetsförmedling är just Stockholm och Ljusnarsberg de två platser där priserna skiljer sig som allra mest: För en miljon kronor får du 89 kvadratmeter i Stockholm, eller 220 gånger mer mark - 19 600 kvadratmeter - i Ljusnarsberg.

””
Annons

Pendlingsavstånd viktigt

I kartläggningen över mest tomt kontra minst tomt för pengarna, framkommer det att priserna även varierar i andra delar av landet. Oftast är det infrastruktur och pendlingsavstånd som avgör prislappen, enligt Svensk fastighetsförmedlings vd Tanja Ilic.

””

Förutom undantaget Ljusnarsberg, som ligger ungefär en timme från Örebro, så får köpare allra mest grönska och mark för pengarna i några av landets norra kommuner: I Sollefteå, Lycksele, Pajala och Arvidsjaur. På listans andra ände hittar man inte helt förvånande samtliga storstadskommuner.

””

Mark eller närhet

Hennes tips till dem som går i köptankar är att fråga sig själv vad som är viktigt för just dig, och din familj.

””

Thomas Molander håller med i resonemanget, för trots att han trivdes i Stockholm har han aldrig ångrat beslutet att flytta:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons