Annons
Nyheter

1 800 för att arrendera en hektar åkermark

1 815 kronor. Så mycket kostade det i genomsnitt att arrendera en hektar åkermark i Sverige i fjol. Men det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Högst var priset - 4 170 kronor - i Skåne och Hallans län medan det i övre Norrland var 262 kronor i snitt.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

1 815 kronor. Så mycket kostade det i genomsnitt att arrendera en hektar åkermark i Sverige i fjol. Men det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Högst var priset - 4 170 kronor - i Skåne och Hallans län medan det i övre Norrland var 262 kronor i snitt. Samtidigt är gratisarrenden medräknade i statistiken, och de är betydligt vanligare i övre Norrland - där Norrbottens och Västerbottens län ingår liksom delar av Jämtlands och Dalarnas län.

I 36 procent av arrendeavtalen med marknadsmässiga priser ingår någonting mer än mark, enligt urvalsundersökningen från Jordbruksverket. Det som kan ingå i avtalet och påverka priset är exempelvis stödrätter, byggnader och maskiner. Det som främst påverkar priset är stödrätter, som ingår i 33 procent av avtalen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons