GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre generationer under samma tak

Underbart! Med det ordet beskriver de sitt gemensamma boende. Och ordet används av alla tre generationerna.
Nyheter • Publicerad 6 november 2008
Tre generationer samlade vid grinden till Ekedals säteri. Längst bak Dorrit Odéen, Malin Josefsson, Lasse Odéen. Framför dem står Elsa och Linnea och hunden Myran. Flickornas pappa Per Josefsson saknas på bilden.
Tre generationer samlade vid grinden till Ekedals säteri. Längst bak Dorrit Odéen, Malin Josefsson, Lasse Odéen. Framför dem står Elsa och Linnea och hunden Myran. Flickornas pappa Per Josefsson saknas på bilden.Foto: Eva Hildebrand

EKEFORS. I vardagsrummet på första våningen i den stora säteribyggnaden samlas den här förmiddagen mormor/gammelmormor Dorrit Odéen och morfar/gammelmorfar Lasse Odéen, barnbarnet Malin Josefsson och barnbarnsbarnen Linnea och Elsa.

Och så är så klart labradoren Myran och katten Pärlan på plats. I hagen utanför fönstret syns både de egna och de inhysta hästarna.

Dorrit, som hunnit bli 81 år, sätter sig i soffan och kramar om sina barnbarnsbarn.

– Underbart att få uppleva ytterligare en barngeneration, tycker hon.

Hon berättar också om tryggheten hon och Lasse kan känna. Och hur kul det är att det alltid är liv runt omkring dem.

Lasse, som är 82 år, njuter av att inte ha en mängd krav på sig när det gäller skötseln av huset.

– Nu kan jag gå ut i trädgården och klippa lite buskar – men bara när jag själv vill.

Det var Lasse som för drygt tio år sedan började prata om att flytta till ett annat boende.

– Både av ekonomiska och arbetsmässiga skäl. Jag orkade inte längre.

Men Dorrit satte klackarna i backen. Hon bara vägrade flytta från Ekedal, som varit familjens bostad sedan 1973. Och ett hus som hela tiden varit helt rätt och där hon och Lasse lagt ned så mycket arbete, tid och själ.

I samma veva fikade barnbarnet Malin med sin mormor en tidig morgon hemma i köket på Ekedal. Malin undrade hur de gamla skulle klara sig fram över på sitt ställe. Ett ställe och en plats där Malin alltid tillbringat mycket tid.

– Samma år som mormor och morfar köpte Ekedal föddes jag. Och sedan var jag här mycket, berättar Malin.

Malin och hennes man Per bodde i en lägenhet i Nittorp. Malins häst var inackorderad på en gård. Hela tiden fanns drömmen om ett hus och ett stall på landet.

Och så för elva år sedan slog det unga paret till. De köpte Ekedal med 5?000 kvadratmeter mark av Malins morföräldrar. Och morföräldrarna blev hyresgäster på första våningen i sitt gamla hus. Den övre våningen tog den unga familjen över.

– Underbart att bo så här, tycker Malin.

– Och så tryggt för barnen. Det finns alltid någon hemma i huset. Och mormor hjälper dem att komma iväg till skolan så att jag kan åka till mitt jobb inom hemtjänsten i lugn och ro.

Fördelar med boendet

Linnea och Elsa berättar också om alla fördelar med en äldre generation i huset. Det är så kul att spela spel med gammelmorfar Lasse – bara de inte kommer och stör honom mitt i nyheterna på kvällen.

– Och så får vi riktig varm choklad med vispgrädde av Dorrit, berättar Linnea.

De vuxna samtalar om respekt, om ett ömsesidigt givande och tagande, att inte lägga sig i, att inte hänga på varandra hela tiden.

Redan från början valde de att sätta upp en vägg och en ny dörr in till morföräldrarnas lägenhet. En dörr som går att låsa.

– När Linnea var bara några år och ville komma ned till oss halv sex på morgonen låste jag ibland, berättar Dorrit.

De tre vuxna ser egentligen inga nackdelar med ett sådant här generationsboende. De tror att de funkar så bra, eftersom man har hoppat över en generation.

– Det hade inte funkat på samma sätt att leva ihop med dottern, tror Dorrit.

Malin och hennes morföräldrar gnabbas lite mest på skoj. Malin talar om att de ”gamla” tjatar ibland. Men att det aldrig lett till några konflikter.

Och Lasse skämtar om morföräldrarnas skafferi som verkar vara ett centrallager, när det fattas kaffe eller socker på övervåningen.

– Men Per, som jobbar i Tranemo, brukar ju ofta handla åt oss alla, säger Dorrit.

Ekedals säteri i Ekfors

Bostaden: Ekedals säteri i Ekefors är från 1800-talet. Men redan på 1500-talet finns detta ställe på pränt.

Till bostadshuset hör två nybyggda flyglar – i den ena är det stall och i den andra finns en hantverksbutik.

Här bor: Dorrit, 81 år, och Lars, 82 år, Odéen – mormor och morfar till Malin Josefsson, 35 år. Barnbarnet Malin har flyttat in med sin familj på andra våningen. Familjen består Per, 39 år, flickorna Linnea, 10 år, och Elsa, 8 år. Och hästarna Bergamott och Freddy, labradoren Myran och katten Pärlan.

50-talister inte lika positiva

De unga var inte främmande för tanken. Men 50-talisterna var inte lika positiva.

Det resultatet kom beteendevetaren Pia Albien fram till, när hon gjorde intervjuer om generationsboende.

Resultaten finns i hennes C-uppsats ”Vem tar hand om 50-talisten” i sociologi vid Högskolan i Kalmar, Pia Albien, som bor i Färjestaden, är själv 50-talist och intresserad av hur samhällsutvecklingen påverkar denna generation.

– Jag blev förvånad att 50-talisternas barn var så positiva till att bo under samma tak. De såg främst ekonomiska fördelar.

– Men 50-talisterna själva var mer måna om att ha sitt eget liv, att inte riskera att bli låsta av barnbarnen.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.