Annons
Nyheter

Tre fastigheter vållade debatt

Tre fastigheter hamnade i fokus när Tranemo höll sin budgetdebatt.
Skolan i Dalstorp, biblioteket i Tranemo och den gamla folkskolan i Tranemo.
Nyheter • Publicerad 24 november 2009

De borgerliga kammade som vanligt hem ”budgetsegern”. Inte ett enda förslag från oppositionen vann gehör, detta trots att det borgerliga och det S-märkta förslaget hamnade på samma krona.

Förhoppningen är att Tranemo kommuns budget nästa år slutar med ett överskott på 5,7 miljoner. För att åren därpå riskera att hamna på minus.

Annons

För det är ett antal – förmodligen – kortsiktiga vinstlotter som räddar budgeten 2010. Extrapengar från staten, en hanterbar pensionsskuld och kostnadsutjämningen mellan landets kommuner.

Men de tre fastigheterna då?

Jo, en renovering av skolan i Dalstorp och biblioteksflytten till gamla Samhallsfastigheten i Tranemo ställdes mot varandra.

– Gärna ett nytt bibliotek – men först en rejäl satsning på skolan i Dalstorp, sa Claes Redberg (S).

Partikollegan Rose Torkelsson byggde på:

– Dalstorpskolan har varit uppe för diskussion väldigt många år. Och det finns risk för vitesföreläggande om inget görs.

Men majoriteten höll fast vid att skolsatsningen skulle ligga kvar i potten för eventuella investeringar.

– Tyvärr har Dalstorpskolan gått en kräftgång utan dess like. Antalet elever kommer nästan att halveras – när vi har alla papper på bordet kan vi ta beslut, konstaterade Crister Persson (C).

Claes Redberg gled då över till den gamla folkskolan i Tranemo.

– Vi har inte många byggnader i Tranemo som bär på en sådan historia. Det vore närmast en skam om den försvann – är ni beredda att låta grävskopans käftar ta den?

Annons

Men majoriteten höll fast vid grundförslaget. En förhoppning att frivilliga intressen tar ansvar för den gamla skolan.

I den borgerliga budgeten läggs 1,6 miljoner kronor extra på sysselsättningsåtgärder. Hemtjänsten och socialhjälpen får mer pengar för att klara utgifter som skenat i väg. 5,9 miljoner läggs i en extra underhållspott för fastigheter och GC-vägar.

Och så ges pengar till ekologiska livsmedelsinköp och arbetskläder till vårdanställda. Plus att biblioteksflytten till gamla Samhallsfastigheten får klartecken.

Socialdemokraterna vann därmed inte gehör för sina tankar om att skola, förskola och äldrevård borde ha mer pengar än vad de borgerliga vill satsa.

Miljövänlig energi, ”godare” mat och ett nej till vårdnadsbidraget fanns också med på S-listan.

Plus en satsning på alla centrummiljöer och en extra utvecklingsplan för den södra delen av kommunen. Och så fanns då Dalstorpskolan och folkskolan med på önskelistan.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons