Annons
Nyheter

Taxorna i äldreomsorgen ändras

Om ett halvår kan det bli det ändrade taxor inom äldreomsorgen.
Nyheter • Publicerad 12 december 2008

De som finns i dag är för krångliga.

Om ungefär ett halvår vill omsorgsnämnden se sitt nya förslag till taxor inom äldreomsorgen infört. Men först ska kommunfullmäktige säga sitt, innan det blir något definitivt.

Annons

Förslaget från omsorgsnämndens politiker är att taxan för särskilt boende höjs från 1300, som är den vanligaste taxan men inte den enda, till 1712 för alla. I den nya summan ingår då trygghetslarm, så i praktiken här höjsningen drygt 300 kronor.

– Men i praktiken kommer nog ingen få höjt, för när man räknar bort förbehållsbelopp så har de flesta så lite pengar att de inte behöver betala så högt, säger Stefan Hjertén, ordförande (m) i omsorgsnämnden.

Andra förändringar de föreslår är att sänka avgiften för eget boende något, men att bryta ur städningen som man får betala särskilt. Tanken är att man själv ska kunna välja hur mycket städning man vill ha och betala efter hur ofta man beställer städning.

I besparingar gör ändringarna mycket små skillnader.

Enligt omsorgschefen Magnus Andersson kan det röra sig om ungefär 100.000 kronor per år.

– Det är mest för att systemet i dag är så svårt att förstå, så vi vill förenkla det, säger Stefan Hjertén.

Lollo Alling
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons