Annons
Nyheter

Svedbergs i Dalstorp varslar

– I oktober började vi märka av nedgången och nu har vi tappat 10-15 procent i vår orderportfölj, konstaterar Svedbergs vd Jörgen Ekdahl.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2009
Foto: Magnus Josefsson

I dag varslade företaget 20 anställda.

– Det kan bli något färre - inte fler. Och fördelningen är ungefär jämn mellan kollektivanställda och tjänstemän.

Annons

Svedbergs försökte hålla ut i det längsta. Men i och med att osäkerheten består så las varslen. Och förhandlingarna med facket kommer i gång i veckan.

Jörgen Ekdal är ändå försiktigt optimistisk. ”Läget har börjat stabilisera sig något”.

– Och det finns trots allt positiva saker. Dels rotavdragen och dels ränteläget _ och dessutom har vår nya kollektion tagits emot väl.

Svedbergs produktion av badrumsinredningar är starkt kopplad till just renoveringar av fastigheter. 85 procent av tillverkningen hamnar i renoveringar och bara 15 i nybyggen.

Svedbergs startades redan 1920 och då som ett bleckslageri. I början av 60-talet gick tillverkningen över till badrumsskåp för att numera täcka hela badrumsmiljöer.

Företaget har 208 anställda i Dalstorp och dessutom dotterbolag i Finland, Estland och England. Produktionen sker framförallt i Dalstorp, men Svedbergs har också tillverkning i småländska Hällabäck.

Senaste gången Svedbergs tvingades lägga ett varsel var 1991.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons