Annons
Nyheter

Storsatsning på fjärrvärme

Tranemo kommun och Ardagh Glass är överens.
Och fjärrvärmesatsningen i Limmared är i hamn.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008

Förberedelserna har pågått något år och Naturvårdsverket har lovat bidra med fyra miljoner kronor. Hela satsningen lär hamna kring 30 miljoner kronor.

Det är spillvärmen från glasbruket som ska tas till vara. En kulvert dras till fjärrväremecentralen hos Rörvik Timber i Tranemo – och målet är att börja gräva till hösten.

Annons

Hopkopplingen med nätet i Tranemo gör att spillvärme kan ledas dit sommartid när Limmaredsbehovet är täckt. Och på vintern kan Tranemovärme stötta kunderna i Limmared.

Denna kulvert blir första synliga steget i satsningen. Sedan är det dags att bygga ut ett fjärrvärmenät i Limmared. I första hand tänkt för skolan, servicehuset och kommunens fastigheter.

Men även privata fastighetsägare och företag kan nappa. Och eftersom kulverten dras gamla Limmaredsvägen så kan flera företag fångas upp på vägen.

Limmaredsbor som bor ”på rätt plats” lär kunna haka på fjärrvärmenätet tidigast 2010. Men innan dess ska åtskilligt betas av.

Ardagh Glass är positivt till ett avtal och fullmäktige i Tranemo lär få det på sitt bord i mars. Sedan ska Vägverket och Banverket in i arbetet och inte minst E.ON.

E.ON äger fjärrvärmeanläggningen I Tranemo, medan Rörvik Timber håller i gång den. Rörvik är dessutom en storkonsument av värmen, runt hälften av det som produceras hamnar hos företaget. Och nu vill Rörvik utöka och då krävs också en ökning av fjärrvärmekapaciteten.

Limared blir tredje tätorten i kommunen som får fjärrvärme. Redan på 1970-talet utredde kommunen fjärrvärmen, men först år 2000 började arbetet.

I dag har cirka 450 fastigheter i Tranemo fjärrvärme. Och Dalstorp fick sitt nät för två år sedan. Även Länghem har funnits med på listan över tänkbara orter, men de tankarna har svalnat.

Men nu är det alltså dags för utgrävningar i Limmared.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons