Annons
Nyheter

Sämre jobba i hemtjänsten

Arbetsmiljön i hemtjänsten är avsevärt sämre än i teknisk förvaltning.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En jämförelse Arbetsmiljöverket har gjort i 59 av landets kommuner visar på stora skillnader i arbetsmiljön mellan kvinnodominerade yrken och mansdominerande dito. Tranemo har varit en av de kommuner där inspektioner har utförts och utgör inget undantag.

– I Tranemo finns inga större skillnader mot övriga landet. Det är inget som har stuckit ut på något sätt, säger Pia Hurtig, inspektör Arbetsmiljöverket, distriktet Göteborg.

Annons

– Jag har ännu inte tagit del av den skriftliga rapporten från Arbetsmiljöverket. Vid den muntliga återkopplingen fokuserades inte jämförelsen mellan de olika verksamheterna i någon högre grad, vilket gör att jag inte riktigt känner igen mig. Undersökningen var bred och belyste olika delar av arbetsmiljöaspekter. Jag diskuterade helt kort frågan med Patrik Andersson vid teknisk sektion i dag och vi konstaterade att den upplevda arbetstyngden och stressen är hög inom respektive område, säger Lena Adolfsson, socialchef i Tranemo kommun.

Genom 900 inspektioner av hemtjänst och teknisk förvaltning i 59 av landets kommuner har Arbetsmiljöverket tagit fram en projektrapport som visar på att arbetsmiljön för både chefer och medarbetare inom hemtjänsten är sämre jämfört med teknisk förvaltning (yrken inom bland annat fastighetsservice). Skillnaderna handlar om tidspress, resurser och antal medarbetare per chef.

Tranemo är den enda Sjuhäradskommun där Arbetsmiljöverket genomfört inspektioner. Här utövade Arbetsmiljöverket tillsyn vid hemtjänst och teknisk förvaltning vid ett flertal tillfällen under våren.

Det som framkom under inspektionerna var bland annat att personalen inom hemtjänsten upplevde stress över att fastställada arbetsscheman spricker, att arbetet kan vara tungt och att det kan var svårt att komma i kontakt med personer i arbetsledningen under obekväma arbetstider.

– Det är helt riktigt att dessa synpunkter framkom under intervjuer med personalen och vi arbetar aktivt med att hitta modell för planering av hemtjänstinsatser och därmed förbättra arbetsmiljön för vår hemtjänstpersonal, säger Lena Adolfsson.

I hela riket visar inspektionen på att arbetssituationen är mer pressad i hemtjänsten jämfört med teknisk förvaltning. Knappt hälften av medarbetarna inom hemtjänsten trodde sig orka med sitt arbete fram till pensionen, inom teknisk förvaltning var motsvarande siffra åtta av tio.

– Vi menar att det återspeglar de genusstrukturer som finns i samhället där mannen är normen och kvinnodominerande yrken värderas lägre, säger Christina Jonsson, sakkunnig och Arbetsmiljöverkets projektledare för inspektionsinsatsen.

– Arbetsmiljöverket måste synliggöra och öka medvetenhet om genusstrukturerna för att försöka bryta de mönster som finns i grunden. Först då kan vi komma längre mot en hållbar arbetsmiljö för både kvinnor och män, säger Christina Jonsson vidare.

Tomas Serholt
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons