Annons
Nyheter

Rödgröna vill bryta borgerlig svit i Tranemo

Stabil borgerlig majoritet sedan Tranemo kommun bildades. Och hela tiden med centerpartister som kommunalråd.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010

Men nu har en rödgrön opposition samlat sig.

21 borgerliga mandat, 15 rödgröna och så en Sverigedemokrat som förvandlats till Nationaldemokrat. Så ser läget i Tranemos fullmäktige ut.

Annons

Miljöpartiet finns inte med i dag - men har gjort en nystart och hoppas på förliga valvindar. Och tillsammans bildar S, V och MP för första gången en tydlig rödgrön allians i Tranemo kommun.

I valspurten har den trojkan valt att plocka ut ett antal lokala politiska russin, varav Samhallsfastigheten (se nedan) är en. Med på russinlistan finns också en renovering av Dalstorps skola, två konstgräsplaner i kommunen, en satsning på Limmared och bevarande av Solbackens särskilt boende-platser.

Mer tyst är det om TUAB:s, det kommunala utvecklingsbolagets, köp av industrifastigheter. Frågan har ändå varit het, men mer som ett orosämne inom S och C än som en blockavskiljare.

Skolfrågorna då?

En ny utredning om skolstrukturen i kommunen kommer efter valet (!). Men om en liten skola ska offras - typ Sjötofta - så krävs det att elevantalet slår rejält i botten. Politikerna vill inte ha en ny uppslitande skoldebatt.

S, V och MP går till val på att "nu är det dags för skifte". Medan de borgerliga mer satsar på att "vi har visat att vi kan".

Och Centerpartiet lyckades, trots kräftgång på riksplanet, sno åt sig ett extra mandat vid förra valet. Partiet är fortfarande mycket starkt ute i de mindre orterna.

Så frågan är om det blir någon dramatik i Tranemo valåret 2010. Som vanligt är en avgörande fråga - hur många kommer att "tänka kommunalt" när de röstar? Och hur många låter bara valsedeln till kommunfullmäktige "åka med" när riksdagsrösten lagts?

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons