Annons
Nyheter

Nämnden skyller på tjänstemän

Individ- och familjenämnden sänker sig själv totalt.
Men skyller det mesta på på tjänstemän som slutat.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2008
Foto: Anders Robertsson

Individ- och familjenämndens ordförande Marianne Hörnqvist (m) har det högsta ansvaret för socialtjänsten.

– Vi tar alltid med största allvar på anmälningar. Länsstyrelsen får göra den utredning som krävs. Vi avvaktar länsstyrelsen och utifrån det får man agera.

Annons

Hur kunde detta ske?

– Tyvärr kan jag inte svara på det och förvaltningschefen finns inte kvar. En del har kvinnan fått tillgodosett nu.

Att det har tagit så lång tid kan inte Marianne Holmqvist förklara då hon inte anser sig ha kunskaper om detaljerna i ett ärende.

– Självklart får jag ta på mig det ansvaret samtidigt som vi inte har kunskaper om detaljer. Vi måste ha fullt förtroende för våra tjänstemän. Det som kommer till vår kännedom får vi hantera.

Avgår inte

Hur ser du på en eventuell polisanmälan?

– Om polisanmälan krävs så får det ha sin gång. Jag vill att det ska gå rätt till.

Marianne Holmqvist ser ingen anledning till att inte sitta kvar som ordförande i individ- och familjenämnden och påpekar också att andra handläggare har tagit tag i Lenas ärende.

Kan man lita på socialtjänsten?

– Självklart ska man kunna lita på socialtjänsten, vår ambition är att följa lagar och regler och alla ska få den hjälp de behöver.

Annons

Länsstyrelsen har begärt in svar på den anmälan som Lena och hennes ombud lämnat. Och svaret är snudd på självutplånande.

”Ärendet har skötts synnerligen dåligt... Dåvarande socialchefen beordrade assistenten att ändra i journalanteckningar, detta är synnerligen allvarligt och har föranlett nämnden att diskutera om åtgärder ska vidtagas mot fd socialchefen... Varför utredning angående kontaktfamilj ej gjordes framgår inte av journalanteckningar, men är naturligtvis helt emot gällande lagstiftning...”

Slutklämmen i självrannsakelsen blir att ”nämnden kan konstatera att detta är ett ärende som handlagts på ett sätt som strider mot rådande lag och praxis”. Och nämnden räknar med kritik.

Men bristerna hänförs framförallt till att två tjänstemän slutat sin tjänst och till socialchefen som skilts från sitt uppdrag. Sigward Stigheimer löstes ut av kommunen i april i år, efter en uppgörelse fick han ett belopp som enligt kommunledningen ”i alla fall inte var två årslöner”.

Redan 2005 utreddes arbetsmiljön på socialkontoret. Och när det var dags igen för en utredning i början av detta året så drogs det i nödbromsen.

Sigward Stigheimer väljer att ligga lågt med kommentarer, men konstaterar att: –?Det är dålig stil att peka ut mig som syndabock.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons