Annons
Nyheter

Med politik på schemat

Gå och rösta.
Det var budskapet på Tranemo gymnasieskolas temadag om valet.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010
Det blev livliga diskussioner när politikerna besökte Tranemo gymnasieskola. Asnath Kalala, till höger, tycker det är självklart att rösta för att alla ska behandlas lika men Elwira Tomczak, till vänster, inte är intresserad: ?De får bestämma som de vill. Jag skulle inte rösta även om jag fick?.
Det blev livliga diskussioner när politikerna besökte Tranemo gymnasieskola. Asnath Kalala, till höger, tycker det är självklart att rösta för att alla ska behandlas lika men Elwira Tomczak, till vänster, inte är intresserad: ?De får bestämma som de vill. Jag skulle inte rösta även om jag fick?.Foto: Magdalena Högberg

Dagen började i klassrummen. Olika politiker som kandiderar till riksdag och kommunfullmäktige hade blivit ombedda att berätta om sin vardag som politiker och diskutera vikten av att rösta.

Framför ett 40-tal elever som läser samhäll, bygg och teknisk produktion och service avslutar Jan Ericson, riksdagsman för Moderaterna, sin diskussion med att fråga vilken valfråga som är viktigast. Det är alldeles tyst. Han börjar lirka fram svaren men lyckas inte få med eleverna i den politiska diskussionen. Bryr de sig inte? Är det för svårt?

Annons

Någon klämmer fram att eftersom hon inte får rösta vet hon inte vad hon ska tänka.

Men utanför klassrummet visar eleverna en helt annan sida. Alla riksdagspartier och Sverigedemokraterna har ställt upp informationsbord och politikerna står beredda att svara på frågor.

Det är trångt och ljudnivån är hög. Politikerna har fullt upp. Visst finns det ett intresse.

Det är första gången Sverigedemokraterna informerar på skolan.

– Vi följer skolverkets riktlinjer att alla riksdagspartier bjuds in och övriga får lov att komma om de vill och inte stör ordningen, förklarar Christofer Ramsing, samhällslärare.

Dagen avslutades med debatt. Riksdagens vice talman, Jan Björkman, fördelade ordet mellan de åtta partiernas kandidater inför skolans 450 elever.

För drygt en tredjedel av dem är det på riktigt. På söndag ska de rösta för första gången. Resten får nöja sig med skolvalet som hålls i dag.

Magdalena Högberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons