Annons
Nyheter

Kramar och skratt när Alla Vi repar

Det kramas, det skrattas, det funderas...
Det är första repetitionsdagen för pjäsen Troll. Och för gruppen Alla Vi att mötas.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010
Första repetitionsdagen för teaterprojektet och så gott som alla i ensemblen har samlats i Tranemo.
Första repetitionsdagen för teaterprojektet och så gott som alla i ensemblen har samlats i Tranemo.Foto: Eva Hildebrand
I Stora skogen finns så klart också stora svampar. Här testar Ulf Josefsson och Terhi Lind om det prickiga paraplyet kan fungera som flugsvamp.
I Stora skogen finns så klart också stora svampar. Här testar Ulf Josefsson och Terhi Lind om det prickiga paraplyet kan fungera som flugsvamp.Foto: Eva Hildebrand
Margareta Josefsson och Terhi Lind kollar in hur trollen ska se ut i pjäsen Troll.
Margareta Josefsson och Terhi Lind kollar in hur trollen ska se ut i pjäsen Troll.Foto: Eva Hildebrand
Kärt återseende mellan Tommy Haglund och Mia Pettersson när det är dags för teater igen.
Kärt återseende mellan Tommy Haglund och Mia Pettersson när det är dags för teater igen.Foto: Eva Hildebrand

Mia och Stefan Pettersson tar emot i repetitionslokalen 3 Trappor upp i Tranemo. De är projektledare och ska nu under ett och ett halvt år jobba ihop med gruppen. Manuset är färdigskrivet och Stefan har två av de sju sångerna kvar att komponera.

Pjäsen Troll, som utspelar sig i Storskogen där de två trollfamiljerna Blåbär och Lingon bor, presenteras. De olika rollfigurerna skapar mycket skratt.

Annons

Som de två nyfikna trollen, som ska springa omkring med förstoringsglas och leta efter öronvax i trollpappornas öron. Eller de söta trollsystrarna som hela tiden ska spegla sig, kamma sig och sätta läppstift på läpparna. Eller de skvallriga trollen, som ska ha reda på allt.

Gänget kollar in scenkläder och peruker.

– Jag har ju redan trollfrisyr, tycker Malin Hidendahl.

Och så lyssnar de alla på Mia, som beskriver hur söta alla trollen ska vara med rosor på kinderna och små korta fina svansar. För att inte tala om de två husmössen, som ska ha små rosetter på sina svansar.

– Spara på alla hudfärgade nylonstrumpor. Vi behöver dem till svansarna framöver, manar hon.

Under tretton torsdagar ska gänget, som kommer från Svenljunga, Tranemo och Gnosjö, repetera för att vara klara till premiären den 20 januari.

Det är inte första gången som Mia och Stefan jobbar med utvecklingsstörda. Teatertabbisarna i Svenljunga är sedan flera åt tillbaka ett begrepp. Och just det gänget ska i oktober delta i en stor festival i Mellerud.

Och i Gnosjö har de två varit med och skapat Glädjespridarna. Ett lyckat uppdrag som till och med gav dem Gnosjös kulturstipendium häromåret.

– Det här är ren kärlek och tusen kramar.

Så beskriver Mia och Stefan sina möten med de utvecklingsstörda.

Annons

– Man blir helt fast i det här engagemanget. Vi får så mycket tillbaka och det är fantastiskt att se hur alla de olika skådespelarna utvecklas. Tänk att kunna leva så i nuet och ha så rika känsloregister.

Just den här terminen är de två tjänstlediga från sina halvtidstjänster på Kulturskolan i Tranemo. Uppdraget är nu att få ihop AllaVi-gruppen, repetera och repetera och få till nästa års turné.

Men det finns även tankar och förhoppningar om en fortsättning.

Hur långt siktar ni? Ska det bli Broadway precis som för Glada Hudikteatern?

– Ja, inget vet....

 Alla Vi

I Alla Vi -projektet ingår en ensemble om 18 skådespelare. Gruppen består av brukare och personal från LSS-verksamheten i Tranemo, Svenljunga och Gnosjö.

Mia och Stefan Pettersson och deras Kulturproduktionsbolag Rougin leder satsningen.

Leader Sjuhärad och Leader Västra Småland stöder projektet med drygt 600 000 kronor.

Det här halvåret ägnas åt repetitioner av pjäsen Troll. Sedan ska den ut på turné under hela nästa år.

Alla grundskoleelever i de tre kommunerna ska få se teatern. Även LSS-verksamheten i de tre kommunerna blir publik. Det blir totalt 60 föreställningar och runt 13 000 åskådare.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons