Annons
Nyheter

Köpet av Jabo inte avklarat

Tranemo kommun förlorade i länsrätten och fick inte upprättelse i kammarrätten.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2010

Nu vill kommunen driva Jabo-köpet vidare till regeringsrätten.

Kommunens utvecklingsbolag, TUAB, köpte Jabos centrallager vid 27:an för 35 miljoner kronor. Med motiveringen att Jabo därmed kunde frigöra kapital och på sikt öka antalet anställda.

Annons

Fullmäktige godkände – efter het debatt – köpet. Men när fullmäktiges beslut överklagades så fick kommunen bakläxa. Länsrätten såg köpet som ”stöd riktat till enskild näringsidkare” och därmed som ett brott mot kommunallagen.

I praktiken fick domen ingen praktisk betydelse. TUAB:s köp var redan avklarat och var dessutom ingen angelägenhet för kommunallagen. Men kommunen valde ändå att driva frågan vidare till kammarrätten. Utan att vinna gehör.

I dagarna har Tranemo kommun i stället skickat ett brev till Regeringsrätten. Kommunen vill ha prövningstillstånd och menar bland annat att ärendet kan vara "aktuellt i flera av landets kommuner”.

Dessutom påpekar kommunen att den mark som köptes inte enbart används av Jabo. Området vid 27:an kan bli aktuellt även för andra. Slutligen så noteras att Jabo betalar en årlig hyra.

Kommunen pekar också på ett mer allmänt landsbygdsproblem. Ett företag på landsbygden har inte samma möjligheter som ett i städer/större kommuner. Möjligheten att låna pengar till investeringar är sämre eftersom en fabrikslokal på landsbygden har ett lägre värde. Och i det läget valde Tranemo kommun att ”agera bank”.

Dessa tankar, och flera med landsbygdsperspektiv, dyker snart upp i kommunernas och landstingens tidning Dagens Samhälle.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons