Annons
Nyheter

Kampen om Sjötofta skola igång

Namnlistorna har delats ut.
Nyheter • Publicerad 9 december 2008

Och i måndags bjöd sjötoftaborna politiker på skolskjutsupplevelser.

Kampen om skolan är i gång.

Annons

När bildningsförvaltningen skulle ta fram sparförslag så var siktet framförallt inställt mot Sjötofta och Ljungsarp. Och Sjötofta kunde bli dubbla förlorare - säväl skolan som förskolan hotas.

Politikerna ska inte säga sitt förrän nästa år. Men i måndags fick skolskjutschauffören Marie Lillvik med sig s-politikern Marita Nordin i bilen. Marie som kör skolskjuts 20 mil varje vardag.

– Ska barnen köras till Tranemo i stället så finns det barn som får fem mils skolskjuts om dagen.

Första eleven hämtar Marie klockan 6.40. Och det finns mellanstadiebarn som inte är hemma förrän fram mot klockan 16.

Inne i förskolan, granne med skolhuset, pratas det inte så mycket om avstånd. Jo, att skjutsa de allra minsta barnen norrut vore en bakvänd resa för många föräldrar.

Men här är överlevnadsargumenten framförallt kopplade till att det finns barn. ”Femton i förskolan och tretton i fritids _ och tre nya på väg in”.

Här saknas alltså inte barnen. Till skillnad från i skolan där elevantalet lär pendla kring 25 närmaste åren.

Hotet mot skolan och förskolan har satt fart på debatten och namnlistorna ligger framme. Och argumenten vässas.

”Hur får man folk att flytta hit om det saknas skola och förskola? Hur blir det om fler elever ska in på Tranängskolan? Vilket rykte har - och får - egentligen Tranemo som skolkommun? Vad då levande landsbygd? Vad då tänka på miljön?

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons