Annons
Nyheter

Ingen pryl är för liten för marknaden i Gölingstorp

Veteranbilar, ponnyridning och femkamp.
Och 120 knallar.
Marknaden i Gölingstorp anordnades för 148:e gången i ordningen.
Nyheter • Publicerad 19 september 2010
Det var trångt på ?main street? under Gölingstorps marknad i går. Det brukar komma 6 000? 7 000 besökare på marknaden.
Det var trångt på ?main street? under Gölingstorps marknad i går. Det brukar komma 6 000? 7 000 besökare på marknaden.Foto: Joel Engblom
Karin Leander var på marknaden för att handla kokosbollar, men fyndade istället en scarf.
Karin Leander var på marknaden för att handla kokosbollar, men fyndade istället en scarf.Foto: Joel Engblom
Maria och Lennart Edman stod i de gamla marknadsbodarna och sålde ost från sitt nystartade mejeri.? Vi har ystat i två veckor nu, så det är premiär kan man säga.
Maria och Lennart Edman stod i de gamla marknadsbodarna och sålde ost från sitt nystartade mejeri.? Vi har ystat i två veckor nu, så det är premiär kan man säga.Foto: Joel Engblom

Rökt ål, brännvinskorv, träskor, våfflor, honung – eller gamla kassettband. Ingen vara är för liten för att säljas på Gölingstorps marknad.

Dansbandsmusiken ljuder över nejden. Väderleken kan bäst beskrivas som solblandat regn. Men ingen av de cirka 6000 besökarna klagar utan kilar glatt runt bland försäljarna. Karin Leander, ursprungligen från Gällstad, nu boende i Linköping, är här för första gången.

Annons

– Det är en väldigt generös marknad. Man kan provsmaka det mesta av maten som säljs, säger hon och visar upp en lila scarf hon fyndat.

Kristoffer Björklund arrangerar marknaden för 15:e året i rad, tillsammans med sin sambo Åsa Sandström. De bor på gården och håller marknaden på sin tomt.

– Min morfars far köpte gården 1918, så det är fjärde generationen som håller i marknaden, säger Kristoffer Björklund och upplyser om att marknadsbodarna i Gölingstorp är de äldsta som fortfarande är i drift – de härrör från 1800-talet.

Den största delen av marknaden är självklart knallarna, som till 80 procent kommer från en radie om tio mil.

Men det ställs även ut veteranbilar på parkeringen. Inga speciella krav ställs utan vem som helst med en gammal bil får komma och visa upp den. Därför kan flera gamla svenska bilar skönjas bland de gamla amerikanarna.

Joel Engblom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons