Annons
Nyheter

Firades med en gåramålning

Det magnifika bostadshuset på Limmareds säteri var bara en flygelbyggnad från början.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2008
Yngve och Margit Larsson bor på LImmareds säteri.
Yngve och Margit Larsson bor på LImmareds säteri.Foto: 

Gårdens ursprungliga huvudbygnad var betydligt större, men brann ner på 1600-talet.

Margit Bylin och Yngve Larsson, flyttade in i huset 1978. Då hade de först ägnat två år till att renovera huset som stått obebott i över 20 år.

Annons

– Min far och farbror köpte gården 1956, de hade innan dess ingen egen gård utan arrenderade Ladugården i Limmared, säger Yngve Larsson.

Det var dock ingen av dem som bodde här. Huset var slitet och eftersom de fortfarande hade kvar Ladugården för mjölkproduktion fortsatte de att bo där.

– Huset användes ändå vid olika tillfällen. När de satte potatis serverades det mat här till alla som hjälpte till, säger Yngve Larsson.

När Margit och Yngve började renovera huset hade ingen gjort något sedan tidigt 1900-tal. Idag kan de vara tacksamma för det.

– Tänk om det blivit renoverat på 60-talet, då hade kakelugnarna åkt ut och ingen hade tänkt på att försöka bevara något av det gamla, säger Margit Bylin.

Kakelugnarna har fått stå kvar och där det har gått har orginaltaken tagits fram. Tapeterna i större delen av huset har en gammaldags design.

– När vi skulle tapetsera sa Yngve: ”Det är väl inte så noga med tapeter, det gör vi väl ändå om efter några år.” De flesta tapeterna har faktiskt hängt i 30 år, säger Margit Bylin.

Någon gåramålning följde inte med när de tog över gården. Några år efter att de flyttat in anlitade därför Margit Bylin Lena Troedsson för uppdraget.

– Jag tyckte att det kunde vara roligt att ha, om jag minns rätt så fick Yngve den i födelsedagspresent, säger hon.

För 10 år sedan dök dock en målning från 1950-talet upp i Strömsfors.

Annons

Konstnären Frideborg Nylander föddes på Limmareds säteri 1901. Hennes släkt bodde på gården fram till 1903. Frideborg Nylander målade tavlan till sin kusin Axel Nylander, han fick den på sin 70-års dag. Axel Nylander var bland annat chef för Strömsfors bruk.

– De båda målningarna är ganska olika. På den äldre finns en utbyggnad med som vi rev när vi flyttade in. Förr valde de ju också gärna att försköna bilden på olika sätt, säger Yngve Larsson.

Lena Häggström Troedssons målning är nästan som ett fotografi som han ser det. Men hon ville inte att det skulle se tillrättalagt ut.

– Den ensamma trädgårdsstolen på gräsmattan och fotbollen på grusgången gör den lite speciell, säger Margit Bylin.

Lena Troedsson är grafisk formgivare utbildad vid HDK i Göteborg. Hon målade några enstaka gåramålningar under 1980-talet, Limmareds säteri var en av dem. Under flera år jobbade hon som illustratör och har bland annat illustrerat barn- och ungdomsböcker.

I dag jobbar Lena Troedsson med grafisk formgivning på riksantikvarieembetets arkeologiska avdelning i Mölndal.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons